Jazz og Kalligrafi af Finn Nygaard

Udstillingsperiode fra den 13. januar – 9. marts 2024

Fernisering den 13. januar 2024 kl. 11.00 – 13.00

Udstillingen åbnes af Christian Brorsen, kreativ ansvarlig for Storyville Records, koncertarrangør og musikchef for Jazzhus Montmartre, 2011-2016.

Finn Nygaard er improvisationens mester. Og det er det sværeste af alt; i musik, i kunsten og i livet. En musiker beskrev engang improvisation “som at gå på en line ud i rummet, hvor det næste skridt er en nødvendig følge af det skridt, du lige har taget”. Bliver du bange for det nye og uventede, falder du ned, men tør du tage skridtet ud i det ukendte, improviserer du. Søren Kirkegaard kaldte det at “Leve livet forlæns”. Finn Nygaard er en af meget få i verden, som tør! Han flår frygtløst ned fra inspirationens hylder. Som de bedste jazzmusikere tager han chancer og fyrer den visuelle kanon af. Det må briste eller bære – publikum skal have noget med hjem! Finn Nygaards portrætter af jazzens giganter er mesterværker; skabt som visuelle improvisationer over musikerens lyd og personlighed. Altid med kant og uden overdreven respekt. 

Se fx plakaterne med Joe Lovano, John Coltrane og Miles Davis! – eller hans forrygende albumcovers til den brasilianske bossa nova dronning Rosa Passos eller den lille magiker Michel Petrucciani. Spændvidden i hans virkemidler er enorm.  
Det sværeste af alt er måske at mestre det enkle. I jazzen taler man om pauserne, timing og modet til at “skære fra”. At Finn Nygaard selv er en stor kunstner, ser man i hans kalligrafi, som netop er visuelle improvisationer; linedans på det hvide papir, om man vil. Her skabes kunsten forlæns, i nuet…. – nøjagtig som jazzen, når den spilles live foran et publikum.  

Jazz er kalligrafi – kalligrafi er jazz!

Christian Brorsen