Kunstnersammenslutningen Jylland

Udstillingsperiode fra den 22. marts – 1. juni 2024

Fernisering den 22. marts 2024 kl. 16-18

Ved ferniseringen den 22. marts holder Peter Thule Kristensen kl. 17 et foredrag om Gottlieb Bindesbøll. Peter Thule Kristensen er professor på Institut for Bygningskunst og Design ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og forfatter til bogen Gottlieb Bindesbøll.

Bindesbøll som inspiration
Kunstnersammenslutningen Jylland udstiller i Det gamle Rådhus i Thisted, som er tegnet af Gottlieb Bindesbøll. Kunstnerne går i dialog med Bindesbølls unikke arkitektur og indretning eller husets tidligere funktion som rådhus, arrest og sparekasse. 

Gottlieb Bindesbøll, som er en af Danmarks mest betydningsfulde arkitekter, er kendt for sin kosmopolitiske tilgange og unikke stil, der har inspireret generationer af kunstnere og arkitekter. Hans mest ikoniske værk, Thorvaldsens Museum, står som et symbol på hans æstetiske visions og genialitet.

Kunstnersammenslutningen Jylland er en af Danmarks store kunstnersammenslutninger med små 50 år på bagen. Gruppen tæller nogle af de bedste danske kunstnere, hvoraf mange har modtaget Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse og prestigefyldte medaljer fra Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster, der kun gives til kunstnere, som udmærker sig særligt på den danske kunstscene.

Medlemmerne af Kunstnersammenslutningen Jylland er:
Camilla Nørgaard, Lise Nørholm, Jesper Rasmussen, Marianne Hesselbjerg, Marianne Jørgensen, Henrik Menné, Nanna Starck, Sonja Lillebæk Christensen, Michael Boel Fischer, Mathias Sæderup, Bodil Nielsen, Anne Skole Overgaard, Milena Bonifacini, Karin Lind, Peter Holm, Erland Knudssøn Madsen, Kurt Tegtmeier, Eva Örling, Sys Hindsbo, Claus Ejner, Jette Ellgaard, Leif Kath, ET4U (Karen Havskov Jensen og Klavs Weiss), Videoraum (Hanne Nielsen og Birgit Johnsen), Anders Kirkegaard, Jes Fomsgaard,
Sophus Ejler Jepsen, Jacob Tækker, Randi & Katrine og Jette Gejl.


Kunstnersammenslutningen Jylland har i mange år udstillet på museer og kunsthaller landet over, men ændrede for 5 år siden kurs og udstiller nu oftest i kulturhistoriske museer og tilsvarende historiske kontekster. Allerede i 2019 indtog Kunstnersammenslutning Jylland således Fregatten Jylland i hele sommersæsonen og skabte værker, som spillede op til Fregatten Jyllands særegne rammer og historie.
Kunstnersammenslutningen Jylland er inviteret til at udstille i Det gamle Rådhus i Thisted. Rådhuset er tegnet af arkitekt Michael Gottlieb Bindesbøll (1800-1856). Kunstnerne vil her på hver deres måde gå i dialog med Bindesbølls arkitektur, farvesætning, billedfriser, stuk, syretegninger i glaspartier, møbler, lysindfald osv. Bindesbøll var den førende arkitekt i Danmark i 1840-56. Hans arkitektur er kunstnerisk egenartet, kosmopolitisk og undertiden elitær. Bindesbølls bygninger er rene gesamtkunstværker, og de har op gennem tiden inspireret mange kunstnere og arkitekter. Hans hovedværk, Thorvaldsens Museum, er et af de mest inspirerende bygnings kunstværker i Danmarks historie.
Thisted Rådhus blev gennemgribende restaureret af den nuværende ejer, Realdania, i perioden 2007-10, og rådhuset udlejes i dag til Thisted Kommune, der stiller lokalerne til rådighed for kunstforeningen Det Ny Kastet. Bygningen rummer med sin historiske tyngde og autenticitet rige muligheder for kunstnerisk inspiration og udfordringer.


Udstillingen “Rådhus” ligger i forlængelse af Kunstnersammenslutningen Jyllands strategi om at føre kunstnersammenslutningsidéen ind i nye geografiske sammenhænge og udstillingskontekster. Kunstnersammenslutningen Jyllands kunstnere vil – med deres mangfoldige bagkatalog af forskellige former for kunstnerisk praksis og arbejde med forskellige medier – interagere med rådhusbygningen, dens historie og med Bindesbølls arbejde i øvrigt, på en nytænkende og overraskede måde; og lægge nye lag til stedets historie og fortælling. Frem for alt er udstillingen et bevidst greb for at flette kunsten ind i en sammenhæng, hvor betydninger og udsagn finder nye udgangspunkter og for at redefinere både værk og sted.