CORNER OG RYLEN

27. maj – 26. juni, 2016

Grafik langs Jyllands kyst
(+ enkelte malerier)


Jens Bohr: Alle Arten, træsnit

Deltagende kunstnere:

Anne Marie Mejlholm – Anita Viola Nielsen – Bente Hansen – Claus Handgaard – Elisabeth Bergsøe –
– Finn Heiberg – Heine Skjerning – Jens Bohr – Jens Peter Kellerman – Kamilla Talbot – Lars Heiberg –
Lars Ravn –
Linda Bjørnskov – Martin R. Olsen – Michael Herstand – Mogens Nørgård –
Morten Skovmand – Per Baagøe – Pontus Kjerrman – 
Tove Hummel

Lars Ravn: Rylen og Hjardemål Kirke, træsnit

 

Som skipper på Rylen har jeg været på i al fald langt hovedparten af de danske beboede øer. Sejlet med mange forskellige let- og tungmatroser, kunstnere og andet godtfolk. De sidste 4-5 sæsoner mest med medlemmer af kunstnersammenslutningen Corner. Med udstilling for øje – så der er en opgave at løse. Rylen er et brugsfartøj, vi fører almindeligt Dannebrogsflag og ikke Yachtflag som lystsejlerne – selvom lyst har vi … 2014–2015 er turen gået fra Flensborg i sydøst til Lemvig i nordvest; Østjylland og Limfjorden med besøg på de fleste øer og fjorde. Kystsejlads med det fokus på foranderlighed der altid ligger lige for, når man sejler; Kysterne – Vejrliget – Havet – Himlen – alting ændres, mest ganske roligt, men af og til pludseligt og voldsomt – selviscenesættende: Hvad enten det er Furs skrænter, der pludselig blæser sig op i vulkanske dimensioner – eller et tordenskrald i renden ved Frueholm.
At bevæge sig langs Limfjordens kyster med 3-7 knobs fart – det er nogenlunde som fra gang til cykeltempo. Oplevelsen af skrænter, højdedrag der fortsætter f. eks. fra Oddesundbroen og vestpå mod Lemvig i timer – skråninger med græsning, træer og højere oppe bagved er der kirketårne, siloer og vindmøller – allesteds nærværende disse umiskendelige tegn på vores kristne, landbrugs og energibrugende kultur. Tydelige og af og til nyttige som pejlemærker, især kirkerne som er de lyseste af de tre – ældste og smukkeste.
Tiden, det tager at komme rundt i Bredningerne, giver alting et andet perspektiv end den i vor tid almindelige hurtige transportform. Det er himlen over og vandet under kølen – ind imellem er der helt stille inden i hovedet – der er bare det rolige fremadskridende tempo.
Opgaven? Det har været at samle indtryk undervejs for siden at udføre grafiske arbejder til en udstilling. De fleste har været på tur to gange – august 2014 i stort set regn og blæst og august 2015 i stort set sol og roligt vejr. Omskifteligt og realistisk, sejlads for sejl og motor. Tætte dage i nær kontakt med hinanden, naturen og de danske kyster.
Fællesskabet er formålet eller ideen bag en kunstnersammenslutning som Corner, hvor vi en årrække ud over vores årlige udstilling i København har foretaget os en række ting i fællesskab. Der har været tale om rejser og mindre udstillinger hist og her og i Kina. Til denne udstilling har konceptet været, at de deltagende udover sejlturen har skulle lave grafiske arbejder til en udstilling. Dette for at samle selve udstillingen i et begrænset medie. Nogle er desuden mere vant til at arbejde med grafik end andre, og vi har ønsket at udfordre, berige og hjælpe hinanden med de grafiske teknikker. Således har en del af deltagerne arbejdet side om side på Kirsten Kjærs Museums grafiske værksted i Thy, arbejdet med raderinger, litografi, træsnit og monotypier. Dette ganske tæt ved den Limfjord, som vi sejlede på i august … En del har valgt at arbejde på andre grafiske værksteder eller hjemme bl.a. med nyere digitale medier og printformer.
Udover de Cornerkunstnere, der har deltaget i sejladser og deltager udstillingen, er der fire gæster. Heine Skjerning og Linda Bjørnskov har begge været gæster på den årlige Cornerudstilling på Sophienholm. Johannes Larsens oldebarn, Kamilla Talbot, og hendes mand Michael Herstand deltager som Johannes Larsen museets gæster. Også på den vis er Corner en levende organisme, der ikke lukker sig om sig selv.
Jens Bohr