Bovin, Bovin og Brosböl

24. maj – 23. juni, 2013

MALERI:    Mette Møller Bovin,
SMYKKER:  Maja Bovin
KERAMIK:  Bente Brosböl Hansen

Læs om kunstnerne nederst på siden

 

 

 
   
   
   
   
   
 
   
   
   

Mette Møller Bovins malerier har et stærkt, stolt og særegent udtryk – altid med udgangspunkt i det kendte –  naturen. Det naturalistiske udgangspunkt iagttages, analyseres og bearbejdes, og giver derefter plads til en række små abstraktioner, der bryder motivet op i fint komponerede, rytmiske lyselementer. Lyset har afgørende betydning for kunstnerens inspiration og gennemarbejdning af de karakteristiske strukturer, der skabes under  øjets  transformation af landskabet – fra  naturalistisk form til et næsten netagtigt  mønster af lys, farve og stærke  linier. Denne  karakterstærke og konsekvente  transformation fra  iagttagelse til struktur  kan  spores  tilbage  til Mette Møller Bovins  studier hos Søren Hjorth Nielsen på Kunstakademiet.

Mette Møller Bovins  billeder vidner om  en  stærk kærlighed  til Odsherreds natur og høje lys. De vidner om en kunstnerisk sanselighed og følsomhed overfor motiv og  farve.-alle kvaliteter, som hviler på et dybere familiært  fundament; nemlig Mettes slægtskab med  odsherredmalerne, faderen  Aksel  Møller og svigerfaderen Karl  Bovin. Odsherred  har gennem mange år været knudepunkt for et  rigt kunstnermiljø med stærk forankring i den smukke natur, og blandt de mange kunstnere placerer  Mette Møller Bovin sig centralt med sine koloristiske landskabsmalerier.

                                                                                     Lena Velez Larsen, cand. mag.

Mette Møller Bovin

Maler f.1949 i Odsherred.

Adr. Åsvej 46a 4540 Fårevejle.

Tlf.59653920
mettemoellerbovin@aim.com

www.mettemoellerbovin.dk

Biografi:

Vigtigste udstillinger:

2003,05,07,12 Bredgade Kunsthandel.

2012                  Masnedøfortet, Sommerudstillingen.

2011                  Det Ny Kastet, Thisted.

2010                  Ronneby Kulturcentrum.

2006                  Frederikshavn Kunstmuseum, med  Aksel Møller og Karl Bovin.

2000                   Færøernes Kunstmuseum.

1997                  Frederikshavn Kunstmuseum.

1992                  Vandreudstilling i Grønland.

1986                   Hæsselby  Slot- Stockholm.

1984                  Østersøbiennalen- Rostock.

1977-84-85       Corner, gæst.

1981-83             Kunstnernes Efterårsudstilling

1978-80             Kunstnernes Påskeudstilling- Århus

1971-72-83       Charlottenborgs Forårsudstilling.

Uddannelse:

1968-72:  Det Kgl. Danske Kunstakademi.

1967-68:  Askou-Jensens tegneskole på Glyptoteket.

Udsmykninger:

Slagelse  Centralsygehus,Slagelse Centralbibliotek, Askemose,Slagelse,Skarridsøhjemmet, Jyderup,

Distriktpsykiatrisk  Ambulatorium, Kalundborg- Statens Kunstfond. Skovstjernen, Holbæk Sygehus,

Og Pedersvænge,Køge Kommune.

Solgt til bl.a.

Kbh.s Kommunes Kulturfond, Ålborg Kommunes Kulturfond,div. Amter og kommuner, Udenrigsministeriet,

Danske Ambassade i  London og Danske Ambassade i El Djezair, Algeriet.

Legater og præmier:

Præmieret på Påskeudstillingen 1978. Præmieret  på  Akademiets elevudstilling 1972. Oscar Conrad Carlsons præmie på Forårsudstillingen. Emma Bærentsens legat.Akademiets rejselegat. Axel Georg

Bendix  Mindefond. Sparekassen SDS Rejsefond. Karl  Thyrres legat. Van Gogh udstillingens legat.

Georg Harms fond. Landskabsmaler Gotfredsens legat.

Medlem af Huset  i Asnæs 1973-2012.

Maja Bovin
Født 1979
Jeg er udlært guldsmed hos Nicolette Stoltze 2004-2009 i København, med fagligt udgangspunkt i traditionelle håndværksteknikker til fremstilling af smykker: legering og støbning af guld, sølv og hvidguldsmateriale, bearbejdning i valse og trækbænk, tegningskonstruktion og design, smedning og lodning samt fatningsarbejde og finish i hånden. Desuden har jeg arbejdet med støbning af guld- og sølvemner, herunder sandstøbning og voksarbejde til cire-perdu støbning, ligesom jeg har været heldig at få et bredt kendskab til mange typer af ædelsten og halvædelsten gennem min læretid. Stoltze udfører mange specielle bestillinger , bl.a. til kongehuset, hvilket fagligt har været både interessant og privilegeret at være med til.
Efter endt læretid har jeg fungeret som selvstændig guldsmed i Odsherred. Jeg laver primært smedede smykker med indfattede halvædelsten som carneol, månesten og agat. Jeg er inspireret af Skønvirke-stilen, hvor naturens former stiliseres og repeteres i en æstetik, der er overdådig og livsbekræftende. Filosofien bag Skønvirke forekommer mig meget relevant netop i vor tid, hvor globaliseringen ser ud til at påvirke mennesker i retning af mere rodløshed: Som en modreaktion på industrialiseringens fremmedgørelse af mennesket formulerede Arts and Crafts-bevægelsen før år 1900, at kunstnerens virke skal være håndværksmæssigt velfunderet, påskyndende gode materialer og skabe smukke hverdagsting til menigmand. Jeg oplever, at det i dag er præcis de samme værdier som skabende kunstnere må forholde sig til i konkurrencen med tidens overflod af udtryk, og er meget taknemmelig over den mulighed for fordybelse som mit håndværk bringer med sig.
Jeg er således først og fremmest håndværker, men jeg har rødder i den kunstneriske tradition, som Odsherred har været centrum for i hundrede år, idet jeg har haft det store privilegium at vokse op i kunstner -miljøet omkring min morfar, maleren Aksel Møller, min mor, maleren Mette Møller Bovin og de mange andre Odsherredskunstnere. Her oplevede jeg kunstnere, som havde et forbilledligt kammeratskab og en utroligt fin integritet og beskedenhed i forhold til deres håndværk, ligesom jeg lærte at landskabet, naturens mangfoldighed, mennesket og humoren er vigtige grundsten i et kreativt virke. Mit ønske er således at lave smykker, der med humor og reference til naturens organiske finurligheder sætter sig lidt ud over ideen om smykker som velkendt, pyntende æstetik, og som forhåbentlig ikke alene har værdi i kraft af carat og lødighed, men også i kraft af den fortælling, de indgår i.
På udstillingen i den smukke Skønvirke-bygning Det Ny Kastet viser jeg armbånd, øreringe, ringe og halskæder, samt en lille film der viser fremstillingen af en af de udstillede armringe, fra smeltning af sølvet til smedning, lodning og fatning af sten.

Bente Brosböl Hansen
1685 klåveröd
268 76 Kågeröd Sverige

+ 46 (0)418 810 43
+ 4+6 (0)703243468
www.drejkonst.se
bente.bh@telia.com
Uddannet Pottemager 1978 – 1982 Birkeröd Pottemageri
I min tid som pottemager – keramiker har jeg arbejdet hos forskelige keramiker. Jeg har bl.a. väret ansat hos Tue Poulsen, frilands drejer for Royal Copenhagen hvor jeg arbejde sammen med Carl Henning Pedersen og Torben Ebbesen.
I 1989 tog jeg til sverige, köpte sammen med 2 svensker Wallåkra stenkärlsfabrik, det er et värksted som tilhörer en saltglasur tradition i nordvesterskåne. Jeg var med der i 4,5 år.
Jeg har idag verksted på Söderåsen i skåne . Jeg arbejder med stentöj og hånddrejer hele min produktion, stort og småt.
Mine dekorationer er ofte geometriske mönster og inspireret fra mosaiken eks. Markus kirken i Venedig.
Jeg er verdensmester i drejning 17 gange senest 2010.
Jeg fik Håndfulgen 09 Bedste Unika på Kunsthåndverker Marked Vor Frue Plads.
Medlem i :
Nordvästra Skånens Konstnärs Förening
KHVC Konsthantverkscentrum
Danske Kunsthåndvärkere
Nordsjällandske Keramikere

Udstillninger og marked .
Krapperup Konsthal Sverige
Galleri KKV Ängelholm Sverige
Kävlinge Kommune Sverige
Konstrundan Nordvästra Skåne Sverige
Marked på Vor Frue Plads Håndfulgen 09 Bedste Unika Danmark
VM i drejning Faenza Italien
Marked i Staffanstorp KVHC Sverige
Galleri Lille Uppåkra Sverige
Huset i Asnäs Danmark
Ovnhus marked Nyköping Sj Danmark
Bispegården Kalundborg Danmark
Jeg har igennem tiden udstillet på forskellige gallerier, konstforeninger og museer, mest i Sverige men også i Finland, Holland og i Danmark.