24. maj – 23. juni, 2013
MALERI: Mette Møller Bovin,
SMYKKER: Maja Bovin
KERAMIK: Bente Brosböl Hansen
Læs om kunstnerne nederst på siden
|
|
Mette Møller Bovins malerier har et stærkt, stolt og særegent udtryk – altid med udgangspunkt i det kendte – naturen. Det naturalistiske udgangspunkt iagttages, analyseres og bearbejdes, og giver derefter plads til en række små abstraktioner, der bryder motivet op i fint komponerede, rytmiske lyselementer. Lyset har afgørende betydning for kunstnerens inspiration og gennemarbejdning af de karakteristiske strukturer, der skabes under øjets transformation af landskabet – fra naturalistisk form til et næsten netagtigt mønster af lys, farve og stærke linier. Denne karakterstærke og konsekvente transformation fra iagttagelse til struktur kan spores tilbage til Mette Møller Bovins studier hos Søren Hjorth Nielsen på Kunstakademiet.
Mette Møller Bovins billeder vidner om en stærk kærlighed til Odsherreds natur og høje lys. De vidner om en kunstnerisk sanselighed og følsomhed overfor motiv og farve.-alle kvaliteter, som hviler på et dybere familiært fundament; nemlig Mettes slægtskab med odsherredmalerne, faderen Aksel Møller og svigerfaderen Karl Bovin. Odsherred har gennem mange år været knudepunkt for et rigt kunstnermiljø med stærk forankring i den smukke natur, og blandt de mange kunstnere placerer Mette Møller Bovin sig centralt med sine koloristiske landskabsmalerier.
Lena Velez Larsen, cand. mag.
Mette Møller Bovin
Maler f.1949 i Odsherred.
Adr. Åsvej 46a 4540 Fårevejle.
Tlf.59653920
mettemoellerbovin@aim.com
Biografi:
Vigtigste udstillinger:
2003,05,07,12 Bredgade Kunsthandel.
2012 Masnedøfortet, Sommerudstillingen.
2011 Det Ny Kastet, Thisted.
2010 Ronneby Kulturcentrum.
2006 Frederikshavn Kunstmuseum, med Aksel Møller og Karl Bovin.
2000 Færøernes Kunstmuseum.
1997 Frederikshavn Kunstmuseum.
1992 Vandreudstilling i Grønland.
1986 Hæsselby Slot- Stockholm.
1984 Østersøbiennalen- Rostock.
1977-84-85 Corner, gæst.
1981-83 Kunstnernes Efterårsudstilling
1978-80 Kunstnernes Påskeudstilling- Århus
1971-72-83 Charlottenborgs Forårsudstilling.
Uddannelse:
1968-72: Det Kgl. Danske Kunstakademi.
1967-68: Askou-Jensens tegneskole på Glyptoteket.
Udsmykninger:
Slagelse Centralsygehus,Slagelse Centralbibliotek, Askemose,Slagelse,Skarridsøhjemmet, Jyderup,
Distriktpsykiatrisk Ambulatorium, Kalundborg- Statens Kunstfond. Skovstjernen, Holbæk Sygehus,
Og Pedersvænge,Køge Kommune.
Solgt til bl.a.
Kbh.s Kommunes Kulturfond, Ålborg Kommunes Kulturfond,div. Amter og kommuner, Udenrigsministeriet,
Danske Ambassade i London og Danske Ambassade i El Djezair, Algeriet.
Legater og præmier:
Præmieret på Påskeudstillingen 1978. Præmieret på Akademiets elevudstilling 1972. Oscar Conrad Carlsons præmie på Forårsudstillingen. Emma Bærentsens legat.Akademiets rejselegat. Axel Georg
Bendix Mindefond. Sparekassen SDS Rejsefond. Karl Thyrres legat. Van Gogh udstillingens legat.
Georg Harms fond. Landskabsmaler Gotfredsens legat.
Medlem af Huset i Asnæs 1973-2012.
Maja Bovin
Født 1979
Jeg er udlært guldsmed hos Nicolette Stoltze 2004-2009 i København, med fagligt udgangspunkt i traditionelle håndværksteknikker til fremstilling af smykker: legering og støbning af guld, sølv og hvidguldsmateriale, bearbejdning i valse og trækbænk, tegningskonstruktion og design, smedning og lodning samt fatningsarbejde og finish i hånden. Desuden har jeg arbejdet med støbning af guld- og sølvemner, herunder sandstøbning og voksarbejde til cire-perdu støbning, ligesom jeg har været heldig at få et bredt kendskab til mange typer af ædelsten og halvædelsten gennem min læretid. Stoltze udfører mange specielle bestillinger , bl.a. til kongehuset, hvilket fagligt har været både interessant og privilegeret at være med til.
Efter endt læretid har jeg fungeret som selvstændig guldsmed i Odsherred. Jeg laver primært smedede smykker med indfattede halvædelsten som carneol, månesten og agat. Jeg er inspireret af Skønvirke-stilen, hvor naturens former stiliseres og repeteres i en æstetik, der er overdådig og livsbekræftende. Filosofien bag Skønvirke forekommer mig meget relevant netop i vor tid, hvor globaliseringen ser ud til at påvirke mennesker i retning af mere rodløshed: Som en modreaktion på industrialiseringens fremmedgørelse af mennesket formulerede Arts and Crafts-bevægelsen før år 1900, at kunstnerens virke skal være håndværksmæssigt velfunderet, påskyndende gode materialer og skabe smukke hverdagsting til menigmand. Jeg oplever, at det i dag er præcis de samme værdier som skabende kunstnere må forholde sig til i konkurrencen med tidens overflod af udtryk, og er meget taknemmelig over den mulighed for fordybelse som mit håndværk bringer med sig.
Jeg er således først og fremmest håndværker, men jeg har rødder i den kunstneriske tradition, som Odsherred har været centrum for i hundrede år, idet jeg har haft det store privilegium at vokse op i kunstner -miljøet omkring min morfar, maleren Aksel Møller, min mor, maleren Mette Møller Bovin og de mange andre Odsherredskunstnere. Her oplevede jeg kunstnere, som havde et forbilledligt kammeratskab og en utroligt fin integritet og beskedenhed i forhold til deres håndværk, ligesom jeg lærte at landskabet, naturens mangfoldighed, mennesket og humoren er vigtige grundsten i et kreativt virke. Mit ønske er således at lave smykker, der med humor og reference til naturens organiske finurligheder sætter sig lidt ud over ideen om smykker som velkendt, pyntende æstetik, og som forhåbentlig ikke alene har værdi i kraft af carat og lødighed, men også i kraft af den fortælling, de indgår i.
På udstillingen i den smukke Skønvirke-bygning Det Ny Kastet viser jeg armbånd, øreringe, ringe og halskæder, samt en lille film der viser fremstillingen af en af de udstillede armringe, fra smeltning af sølvet til smedning, lodning og fatning af sten.
Bente Brosböl Hansen
1685 klåveröd
268 76 Kågeröd Sverige
+ 46 (0)418 810 43
+ 4+6 (0)703243468
www.drejkonst.se
bente.bh@telia.com
Uddannet Pottemager 1978 – 1982 Birkeröd Pottemageri
I min tid som pottemager – keramiker har jeg arbejdet hos forskelige keramiker. Jeg har bl.a. väret ansat hos Tue Poulsen, frilands drejer for Royal Copenhagen hvor jeg arbejde sammen med Carl Henning Pedersen og Torben Ebbesen.
I 1989 tog jeg til sverige, köpte sammen med 2 svensker Wallåkra stenkärlsfabrik, det er et värksted som tilhörer en saltglasur tradition i nordvesterskåne. Jeg var med der i 4,5 år.
Jeg har idag verksted på Söderåsen i skåne . Jeg arbejder med stentöj og hånddrejer hele min produktion, stort og småt.
Mine dekorationer er ofte geometriske mönster og inspireret fra mosaiken eks. Markus kirken i Venedig.
Jeg er verdensmester i drejning 17 gange senest 2010.
Jeg fik Håndfulgen 09 Bedste Unika på Kunsthåndverker Marked Vor Frue Plads.
Medlem i :
Nordvästra Skånens Konstnärs Förening
KHVC Konsthantverkscentrum
Danske Kunsthåndvärkere
Nordsjällandske Keramikere
Udstillninger og marked .
Krapperup Konsthal Sverige
Galleri KKV Ängelholm Sverige
Kävlinge Kommune Sverige
Konstrundan Nordvästra Skåne Sverige
Marked på Vor Frue Plads Håndfulgen 09 Bedste Unika Danmark
VM i drejning Faenza Italien
Marked i Staffanstorp KVHC Sverige
Galleri Lille Uppåkra Sverige
Huset i Asnäs Danmark
Ovnhus marked Nyköping Sj Danmark
Bispegården Kalundborg Danmark
Jeg har igennem tiden udstillet på forskellige gallerier, konstforeninger og museer, mest i Sverige men også i Finland, Holland og i Danmark.