METTE RISHØJ

12. juni – 4. juli

Samtidskunst i Kunstforeningen Det Ny Kastet

 

 

 

 

 

 

 

 

Begrebet samtidskunst skal i forhold til begrebet nutidskunst forstås som en
afgrænsende størrelse, der dækker over billedkunst fremstillet indenfor de sidste
10-15 år.
Samtidskunsten er eksperimenterende på tværs af forskellige medier og beskæftiger
sig ofte med politiske og samfundsmæssige emner på det idemæssige plan. Den billedmæssige udformning er ikke-harmonisk og inddrager vidt forskellige stiltræk til at udtrykke det ønskede indhold. Postmodernismen som filosofisk retning, der stillede spørgsmål ved modernismens krav om genialitet og helhed i værket og som gav kunstneren lov til frit at genbruge stiltræk fra kunsthistoriens mange perioder, har leveret en del tankegods til samtidskunsten.
Mette Rishøj er samtidskunstner.
Hun er født i Randers i 1972. Er uddannet pædagog og har arbejdet som sådan i en årrække. I 2004 opholdt hun sig på Ærø Kunsthøjskole, hvilket inspirerede hende til at
blive aktiv billedkunstner. Allerede året efter i 2005 debuterede hun på Charlottenborg Forårsudstilling og samme år på Kunstnernes Efterårsudstilling i Den Fries Udstillingsbygning. Siden har hun udstillet på adskillige gallerier både solo og i gruppe
med andre kunstnere.
Mette Rishøj er for nærværende tilknyttet NB-galleriet.
 
Mette Rishøj arbejder i tegning, collage, maleri og objekter. Hendes billeder er dramatiske og modsætningsfyldte. Almindeligvis består de af både tegning og maleri. Tegninger af gravkøer, boreplatforme og biler agerer voldsomt ødelæggende på den omgivende
arkitektur og er ofte collageagtigt indbygget i billedets dynamiske komposition.
Tegningerne er ofte rene stregtegninger på hvid bund. Det er stramme og saglige gengivelser af de nævnte motiver. I modsætning hertil er de resterende flader i billederne malet i en ny-ekspressionistisk stil, hvor der er drøn på farve og penselføring. Eksplosionsagtige udladninger og vilde psykedeliske farver kobles direkte sammen med
de nøgterne, kolde stregtegninger og skaber et univers, hvor det menneskeskabte går i
clinch med følsomhed og fantasi. Der er ingen mennesker på hendes billeder. Der er tomhed og nedbrydning, men der er også humor og poesi. Det dobbelttydige i Mette Rishøjs kunst stimulerer os til at se ekstra godt efter. Hun har selv udtalt: Mine billeder er kommentarer til livet.Ole Laursen