Årets pressefoto 2011

18. juli – 6. aug.

Årets Pressefotokonkurrence er en måde at se hele året destilleret ned i billeder.
I år indsendte 190 fotografer 2844 billeder ind til Årets Pressefoto fordelt på en række kategorier.

 


Martin Lehmann
Årets pressefoto
Vinderfotoet, taget af Martin Lehmann, ses her ovenfor.
Årets pressefotograf blev Peter Hove.
Ikke to år er ens. Nogle år sprudler humoren og overskuddet. Andre år fornemmer man et stærkt bid i fotografernes linser, en harme og måske en frustration. Andre år igen er mere præget af eftertænksomhed og stille indføling. Men det lykkes i alle år på den ene eller den anden måde at reflektere den følelse, som de fleste af os sidder med, når vi også kigger tilbage på året, der lige er gået.
Derfor er Årets Pressefoto altid relevant, lærerigt og inspirerende – på en lidt ny måde hvert år.
For bare ti år siden sad vi med en lettelse over, at verden ikke var gået under ved årsskiftet. En følelse, der allerede året efter gik over i en frygtelig angst og forvirring over et terrorangreb, som rystede verden og for altid forandrede vores syn på os selv og hinanden. Nu har 2010’erne gjort deres lidt trætte indtog.
Det første år i det nye årti er sivet væk og har efterladt os med en udmattet følelse af magtesløshed og af at sidde fast i en sump af enorme, uoverskuelige problemer og stadigt mere uforudsigelige forandringer.(Citeret fra off. pressemeddelelse fra Året Pressefoto)Jan Dagø, Haiti

Niels Ahlmann Olesen, action, sportsbillede

Peter Hove

Peter Hove, Årets pressefotograf

Jury for stillfoto:

·         Sigrid Nygaard: Billedredaktør på Dagbladet Information. Uddannet fotojournalist fra DJH i 2008 med praktik på Berlingske Tidende. Vinder af portrætkategorien i Årets Pressefoto 2007.

·         Christiane Breustedt: Fotoskribent. Tidl. fotoredaktør på GEO, chefredaktør af GEO Saison og ansvarlig for udviklingen af GEO på nye markeder. Uddannet grafisk designer og typograf.

·         Leif Davidsen: Journalist og forfatter. Tidligere udenrigskorrespondent for DR bl.a. som fast korrespondent i Moskva. Forfatter til digte, spændingsromaner og faktabøger. Vinder af Danskernes Yndlingsforfatter og De Gyldne Laurbær o.a. priser.

·         Mads Greve: Freelance fotograf og lektor i fotojournalistik ved DJH. Tidligere fast fotograf ved Morgenavisen Jyllands Posten og bl.a. vinder af Årets Udlandsbillede i 2005.

·         Lars Krabbe: Pressefotograf på Morgenavisen Jyllands-Posten. Uddannet pressefotograf i 1987. Har fem gange vundet en førstepris i Årets Pressefoto og er vinder af en andenpris i World Press.

Tv- og webdommere

·         Louise Jappe: Freelance tv-journalist og redaktionschef. Uddannet tv-billedjournalist fra DJH i 1999. Arbejder med dokumentarer og tv-serier.

·         Steven Achiam: Freelance fotojournalist med fast tilknytning til Børsen. Uddannet videofotograf samt som fotojournalist fra DJH. Har arbejdet for bl.a. DR og CNBC. Flere gange vinder i Årets Pressefoto bl.a. Årets Multimedia Produktion og Årets Tv-fotograf 2009.

·         Carsten Reenberg: Instruktør, fotograf og tv-fotograf på TV2. Uddannet pressefotograf. Har 4 gange vundet titlen som Årets Pressefotograf bl.a. i 1988 og i 1989 blev han Årets Tv-fotograf. Tidligere bestyrelsesmedlem af PF og medvirkende til oprettelsen af fotojournalistuddannelsen på DJH.