Nordjysk kunst NU

5. sep. – 27. sep. 2009

Temaudstilling

Kunstskribent Troels Laursen indleder udstillingen. Læs nederst på siden

   

Deltagende kunstnere i Thisted:

Marianne Rønnow
Martin Sloth
Karsten Hallberg
Knud Bøjer
Thurit Sørensen
Hans Haagen
Karen Abell
Carsten Schmidt-Olsen
Jette Wistoft Noyes

 

 

 

Marianne Rønnow

 

 

FOTOS: 4 AF DE I ALT 8 BILLEDER, DER DANNER VÆRKET:

 

“MY LORD IS A CHILD, THIS I KNOW”.

 

BEMÆRK: DET ER GROVE VIDEO-GRAFISKE BILLEDER. -DE SKAL VÆRE/ER SÅDAN.

 

Jette Wistoft Noyes
Lysfrise

 

Martin Sloth

 

Carsten Schmidt-Olsen

Knud Bøjer

Karsten Hallberg

Hans Haagen

 

Thurit Sørensen

 

 

Karen Abell

 

Karen Abell

Et nordjysk nu – i KunstenNu

Et nu lader sig ikke sige. I det øjeblik nuet er sagt er det allerede fortid og et nyt nu presser sig på før fremtiden bliver til nutid. Nu’er er ikke for fastholdere. Og på trods af det, så er kunst et forsøg på at fastholde nuet. Et øjeblik. Kunsten kan være et forsøg på at fastholde et nu, så det bliver evigt gyldigt.

Et nordjysk nu
Med seks forskellige udstillinger rundt om i det nordjyske i anden halvdel af 2009 giver næsten 70 kunstnere med rødder i det Nordjyske deres bud på, hvorledes nu’et ser ud. Set fra Nordjylland.

Men hvorfor dog det? Ser nu’et ikke ens ud til alle tider og steder?

Jo – måske – men Nordjysk Kunst NU er blevet til på baggrund af et initiativ fra BKF-Nord (Billedkunstnernes Forbund region nord), der længe har ment, at den professionelle billedkunst i Nordjylland langt fra er synlig nok og har brug for et samlet løft. Og denne kraftfulde præsentation af den ypperste del af den nordjyske kunst og inddragelsen af institutioner på tværs af hele regionen skal give et samlet løft for det regionale kunstliv og synliggøre samtidskunsten i medierne og i det hele taget fungere som et nødvendigt indspark i den nordjyske kulturdebat. Lige nu.

Kunsten lige nu og her
Udstillingerne, hvor man ved selvsyn kan se og oplevet nu’ets susen, udgør en samlet udstillingskontekst, der forholder sig til hovedtemaet Kunst NU og fem tilknyttede undertemaer, som kyst, lys, landskab, menneske og rum/objekt fordelt på de seks udstillingssteder på følgende måde:

• Skagens Odde Naturcenter: NU – Kyst (fra 29.08.09 – 18.10.09)
• Det NY Kastet, Thisted: NU – Lys (fra 04.09.09 – 27.09.09)
• Vrå Højskole: NU – Landskab (fra 05.09.09 – 31.09.09)
• Kunstetagerne, Hobro: NU – Menneske (fra 12.09.09 – 07.11.09)
• Hjørring Metropol: Kunst NU (fra 04.10.09 – 01.11.09)
• Kunsthal Nord, Aalborg: NU – Rum/Objekt (fra 30.10.09 – 21.12.09)

Udstillingerne er ikke delt ind efter materialerne eller efter formerne, som værker er lavet og optræder i, men dækker derimod et bredt spektrum af kunstformer lige fra de klassiske plane og rumlige medier, som maleri og skulptur til den ikke værkorienterede og mere konceptuelle del af kunsten, som installationer, interdisciplinære og videokunst.
Den røde tråd på udstillingerne består i stedet af de undertemaer, der får de forskellige kunstneriske nordjyske stemmer til at hænge sammen og indgå i dialog med hinanden.
På udstillingerne optræder kendte og veletablerede nordjyske kunstnere sammen med nye og mere uprøvede nordjyske talenter. Og fra arrangørernes side har det hele tiden været hensigten at have den seriøse del af vækstlaget repræsenteret.
De inviterede kunstnere har alle kunstfaglige bedømmelser bag sig og arbejder på et højt kunstnerisk niveau.

Nordjysk bog nu
Udover udstillingerne er Nordjysk Kunst Nu også en bogudgivelse, der udgives af Hjørring Forlag – Grafisk Værksted og indeholder tekst og billedmateriale over alle de deltagende kunstnere, så den er en præsentations- og opslagsbog over så mange som muligt at de professionelt anerkendte kunstnere end antallet af udstillere, som er bosiddende i Nordjylland.
Bogen indeholder derfor lidt flere kunstnere end antallet af udstillere, da enkelte har været forhindret i at udstille.
Materialet, både tekst og fotos i bogen er udvalgt af deltagerne selv, så derfor er præsentationen af de enkelte kunstnere forskellig i form og indhold og giver derved også et godt indblik i hvorledes de Nordjyske Kunstnere ser sig selv lige NU.

Til projektet er der også oprettet en hjemmeside (www.nordjyskkunstnu.dk ), hvor publikum kan holde sig orienteret om hvad der sker og hvornår og hvor det sker på den nordjyske kunstscene lige nu.

Støtte
Nordjysk Kunst Nu er støttet af Kulturaftale Nordjylland (hvor i regionens kommuner er involveret) og Kulturministeriets Tips og Lotto midler til Kunst.
Troels Laursen, kunstskribent